Balık Sağlığı ve Yetiştiriciliği

Balık Sağlığı ve Yetiştiriciliği

Tarih 27 Temmuz 2008, 17:23 Editör

Döllenmiş yumurtaların kuluçka döneminde su sıcaklığı, oksijen miktarı, suyun temizliği, ışık gibi faktörlere özen göstermekle beraber, ölü yumurtaların ayıklanması da çok önemlidir.

Çünkü ölen yumurtalarda saprolegnia türü mantarlar kısa sürede infeksiyona yol açar ve sağlıklı yumurtalara bulaşarak onların da ölmelerine neden olurlar.
Bu hastalık odağı ölü yumurtalar, sağlıklı yumurtaları zedelemeden cımbız (yumuşak ahşap materyalden özel imal edilenler tercih edilmelidir),özel pens yada maşalar,tıpta kullanılan lastik puarların ucuna 15-20 cm boyunda cam boru takılarak hazırlanan özel pipetler, ölü yumurtaların sifon edilmesi, tuz eriyiği (%10,7'lik tuz eriyiğinde 960 g NaCl/8 lt su-ölü yumurtalar 3 dakikada dibe çökerler) ve fotosel sistemi ile çalışan elektrikli seçicilerden yararlanılarak ayıklanabilir.Fakat yinede fazla işçilik gerektirmesine rağmen en iyi sonuçlar elle temizlemeyle elde edilmektedir.Ölü yumurtaların canlı yumurtalardan ayrımında hangi yöntem tercih edilirse edilsin,bu işlem yumurtaların göz lekeli döneminde gerçekleştirilmelidir.
Döllenmiş yumurtalar göz lekeli döneme 200-220 gün-derece sonra ulaşırlar. Gözlekeli dönemde yumurtaların mekanik işlemlere duyarlılıkları azalır. Fakat döllenmeden yaklaşık 8 saat geçtikten sonrası ile göz lekesi oluşana kadar ki dönemde ise yumurtalar fevkalade duyarlıdırlar.Kuluçka döneminde mantarlaşmaya karşı koruyucu olarak kimyasal maddelerle yumurtaları ilaçlamak faydalı olmaktadır.Bu amaçla kullanılan kimyasal maddeler aşağıdaki belirtilmiştir.
Kuluçkada kullanılan kimyasal maddeler
Kimyasal maddenin adı Kullanım konsantrasyonu Süresi
Malachit yeşili 1-2 mg/lt Günde 1 saat
Formol (%30) 1-2 mg/lt Günde 15 dakika
Metilen mavisi 5-20 mg/lt Günde 15 dakika
Bu maddelerin tamamı kuluçka sisteminin giriş suyuna ilave edilirler. Koşullara göre belirtilen tedavi 2 günde bir veya daha fazla süre arayla da uygulanabilir. Kuluçka döneminde yumurtalara saprolegnia infeksiyonuna karşı en yaygın kullanılan kimyasal madde Malachit yeşilidir. Çoğunlukla oxalat formu, kristalize veya sıvı konsantrasyonu kullanılmaktadır. Bu dezenfeksiyon maddesinin son on yıldan beri yoğun şekilde kanser etkisinden bahsedilmekte ve kullanılırken özenli davranılması gerektiği belirtilmektedir. Özellikle pazarlık balık üretiminde kullanımı yasaklanmıştır. Çün-kü balığın etinde insan sağlığı için zararsız düzeye inene kadar 108 gün geçmesi gerekmektedir. Bu nedenle bazı AB ülkelerinde malachit yeşilinin satışı 1988 yılı sonundan itibaren veteriner hekim reçetesine bağlanmıştır. Ayrıca kulanımı da yumurta ve larva dönemi ile 6 cm boyunda yavru balıklarla sınırlandırılmıştır. Ülkemizde de bu kurallar geçerlidir.
Malachit yeşilinin pratikte alabalık çiftliklerinde kullanımında yetiştiriciler 10 lt. suya 10-15 gr Malachit yeşili ilave ederek stok solusyon hazırlamayı yeğlerler. Bu stok solüsyon 10 lt'lik bir kovada iyice karıştırarak hazırlanır.Akıntılı su ortamında yumurtaların banyo işleminde bu stok solüsyondan 100.000 adet yumurta için 50-100 yumurtaların banyo işleminde bu stok solüsyondan 100.000 adet yumurta için 50-100 cm3 kullanılır.Bu banyo işlemini gerçekleştirenlerin lastik eldiven giymesi koşulsuz olarak zorunludur.Yumurtalara mantarlaşmaya karşı koruyucu malachit yeşili banyo-su,yumurtadan larva çıkışının 4-6 gün öncesine kadar her 2-3 günde bir kullanılabilir. Larvaların yumurtadan çıkış sürecinde kullanıldığında yoğun kayıplara neden olabilir. Yukarıda da belirtildiği gibi malachit yeşili balık yetiştiriciliğinde yumurta dezenfeksiyonu dışında hiçbir yerde kesinlikle kullanılmamalıdır. Bu husus hem balık, hem de tüketici sağlığı açısından son derece önemlidir.
Balık yumurtalarının yüzeylerinde infeksiyon etkenlerinin bulunabildiği ve böylece hastalıkların yayılmasında rol oynadıkları bilinmektedir. Bu nedenle işletmelerin yumurta satışlarında, yumurtaların taşınmasından önce dezenfeksiyon işlemini uyguladıklarını garanti etmeleri istenmektedir. Bu hedefe yönelik olarak iyot preparatlarıyla banyo işlemine tabi tutulan yumurtaların, bu işlemin uygulanmadığı yumurtalara oran-la daha az mantarlaştıkları bildirilmiştir.
İyot içeren dezenfeksiyon maddesi olarak yaklaşık %1 aktif iyot içeren dezenfektanlar önerilmektedir. Ülkemizde eczane ve veteriner hekim muayenehanelerinden bu tür preparatlar (Betadin, Batticon, Poviod vd.) kolaylıkla temin edilebilir. Alabalık yumurtalarının bu maddeyle dezenfeksiyonu için ideal iki dönem vardır :
Birinci uygulama zamanı döllenmeden 10 saat sonra yeşil yumurta dönemi, daha da iyi olan 2.ci dönem ise yumurtaların gözlekeli devresidir. Belirtilen dezenfek-siyon işlemi için 1 litre suya 15 ml dezenfektan solüsyon ilave edilir ve yumurtalara 20 dakika banyo uygulanır (hassas yumurtalarda 10 dk.).Banyo işleminden sonra yumurtalar taze suyla iyice yıkanır. Yeni sağılmış ve döllenmiş yumurtaların iyodlu preparatlarla yapılan dezenfeksiyon işleminde, yumurta şişerken içeriye iyod maddesinin girip embriyoyu öldürmemesi için şişme işlemi % 0.9 tuz içeren suda yapılmalıdır.
Kuluçkahanede bulunan alet-ekipmanlarda hazırlanan bu dezenfektan solüs-yonlarla iyice yıkanır ayrıca bina giriş-çıkışlarına konulacak olan sünger paspaslara dökülerek personelin ve ziyaretçilerin ayakkabılarını dezenfekte etmeleri sağlanır.

Bu haber 2546 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Hayvan Hastalıkları

İhbarı Mecburi Hayvan Hastalıkları Yönetmeliği

İhbarı Mecburi Hayvan Hastalıkları Yönetmeliği Bu Yönetmeliğin amacı; hayvan hastalıklarının eradikasyonu ve/veya profilaksisi konusundaki çalışmalarla ilgili öze...

Batı Nil Virüsü Enfeksiyonu

Batı Nil Virüsü Enfeksiyonu Batı Nil Virüsü Enfeksiyonu hakkında Sağlık Bakanlığı basın bilgi notuna haberin ekindeki linkten ulaşabilirsiniz.


Gelişmiş Arama
  •  
  •  
  •  
  • Bug?n haber eklenmedi.
  • Son 7 g?n haber eklenmedi.
  • Bu ay haber eklenmedi.

              

ANKET

Parakende et fiyatlarının düşmesi için ne yapılmalı ?







Tüm Anketler

Reklam   -   İletişim   -   Kurumsal   -   Gizlilik İlkeleri
Tüm Hakları Saklıdır 2009-2010 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz
Yazılım : Mydesign Destekleyen : Giresun Haberci
RSS facebook twitter stumble