*Kutu Süt Mü? Açık Süt Mü?

*Kutu Süt Mü? Açık Süt Mü?

Tarih 26 ?ubat 2009, 13:17 Editör

Trakya Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Veteriner Dr.
Olcay Karaman, son zamanlarda UHT süt konusunda bazı televizyon kanallarında
yayınlanan reklam kampanyalarını eleştirerek, bu reklamların süt
tüketicilerini yanlış yönlendirdiğini ve süt üreticilerini olumsuz yönde
etkilediğini belirtti.

  *Kutu Süt Mü? Açık Süt Mü?

Trakya Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Veteriner Dr.

Olcay Karaman, son zamanlarda UHT süt konusunda bazı televizyon kanallarında

yayınlanan reklam kampanyalarını eleştirerek, bu reklamların süt

tüketicilerini yanlış yönlendirdiğini ve süt üreticilerini olumsuz yönde

etkilediğini belirtti.

Karaman "Özellikle bir sanatçının 'çiğ süt çok sağlıksız, aksine UHT tekniği

ile satılan sütler çok sağlıklıdır' şeklindeki sözleri bilimsel açıdan

yanlış ve halk sağlığı açısından ise kabul edilemez niteliktedir" dedi.

 

Uzman bir veteriner hekim ve aynı zamanda titiz bir süt üreticisi olarak bu

tür reklamların kontrol edilmeden yayınlanması ve tüketici bilincinin yanlış

yönlendirilmesinden duyduğu rahatsızlığı dile getiren Dr. Olcay Karaman,

konuyla ilgili olarak şunları dile getirdi: "Sütün en kaliteli hali yani en

sağlıklı şekli ineğin memesinden çıktığı halidir yani doğal halidir. Bu

sütler, süt hayvanlarında bakım, beslenme, hayvan sağlığı ve sağım

aşamalarında gereken tüm hijyen koşullarına uyularak elde edilirse, gelişmiş

ülkelerde sertifiye çiğ süt adı altında, en besleyici ve pahalı sütler

olarak satılır. Pastörize sütler ise tuberkuloz ve brucella gibi

mikrobiyolojik tehlikelerin önlenmesi amacıyla sütlerin 60 ila 85 santigrat

derecelerde belirli sürelerde ısı işlemine tabi tutulması ile elde edilir.

Buna karşılık UHT(Ultra high temperature) sütler çok yüksek ısıda

(135-1400C) 1- 4 sn süre ısıl işlem uygulaması ile elde edilir. Bu

teknolojide, süte uygulanan yüksek ısı, sütlerdeki tüm mikroorganizmaları n

yok olmasına neden olmakla birlikte, sütteki C, B6, folik asit, B12,

thiamin, gibi ısıya duyarlı vitaminlerin parçalanmasına, serum

proteinlerinin denaturasyonuna, proteinlerin biyolojik değerlerinin

azalmasına, lezzet ve renk değişikliklerine neden olur. Bu sebepten

dolayıdır ki Avrupa ülkelerinde ve ABD'de artık UHT tekniği ile işlenmiş süt

tüketimi tamamen bırakılmış ya da çok aza inmiştir. Bunun yerine pastörize

süt ya da çiğ sertifiye süt (memeden çıktığı haliyle mikropsuz süt)

kullanımı çok yaygındır ve bunun çok sağlıklı olduğu görüşü kabul

görmektedir."

 

Bilinçli tüketicinin, besin değerlerini kaybetmiş UHT sütleri alıp tüketmek

yerine, özellikle çocukların ve gençlerin beslenmesinde çok önem taşıyan

besin unsurlarını içeren çiğ sertifiye veya pastörize sütleri tercih

ettiğine değinen Karaman, ancak Türkiye'de tüm gıda ürünlerinde olduğu gibi

sütte yeterli düzeyde tüketici bilinci oluşturulamadığı, bazı büyük

firmaların pazarlama metotları ve astronomik çıkar elde etme amaçları

nedeniyle tüketicinin çok yanlış yönlendirildiğini ve mağdur olduğunu ifade

etti.

 

Türkiye'de süt üretiminin yüzde 90'ı köylerde amatör diyebileceğimiz küçük

aile işletmelerinde üretilirken, geri kalan kısmı profesyonel sayılabilecek

hijyen koşullarına önem veren büyük çaptaki işletmelerde gerçekleştiriliyor.

Köylerde üretilen sütler, köy toplama merkezlerine getirilerek soğutma

tanklarına boşaltılarak +40 C ile +60 C arasında soğutuluyor. Buradan

toplayıcı firma tarafından toplama kamyonları ile süt fabrikalarına

naklediliyor. Gerekli kontrollerden geçirildikten sonra belirli ısı

işlemleri uygulanarak pastörize ve UHT-sütler elde edilerek tetra pak

ambalajlarında piyasaya sunuluyor. Birçok fabrika sütleri UHT tekniği ile

işledikten sonra sütün içerisindeki önemli besin maddelerini özellikle sütün

en değerli besin maddesi olan süt yağını özel tekniklerle ayırıyor. Bu

ayırımdan sonra sütleri yarım yağlı veya hafif(light) süt diye tabir edilen

ama içerisinde artık sütün kalmadığı teknolojik katkı maddelerinin çok fazla

olduğu sıvıları süt diye pazarlıyor.

 

Trakya Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Veteriner Dr.

Olcay Karaman, ülkemiz süt işletmelerinde sertifiye çiğ süt üretimine uygun

hijyen koşulları sağlanamadığından "sertifiye çiğ süt" üretimi olmadığını,

buna ilaveten sağlık açısından sakınca arz eden sokak sütlerinin satışının

da yasaklandığını hatırlattı. Hal böyle iken, bir taraftan süt

pişirildiğinde içerisindeki bütün besin maddeleri kayboluyor derken diğer

taraftan çok yüksek ısı uygulanan UHT sütlerin besin öğeleri açısından

sağlıklı olduğunu iddia etmenin tam bir çelişki ve bilgisizlik göstergesi

olduğunu dile getiren Karaman, diğer taraftan, sütün steril hale getirilmesi

yani mikropsuz hale getirilmesinin de sağlıklı olduğu anlamına gelmediğini

vurguladı. Bu işlem esnasında yararlı olan mikroorganizmalarda öldürülmekte

ve süt doğal yapısından uzaklaşmakta olduğunu kaydeden Karaman, "Örneğin,

içindeki faydalı mikroorganizmalar ile üretilen geleneksel yoğurdumuzun

faydaları bütün dünyada kabul görmektedir. Tüketicileri yanlış yönlendiren

ve yanlış beslenmelere neden olan bu tür haber ve reklamlara karşı gereken

tepkiler gösterilmeli ve yasal başvurular yapılmalıdır. Bu konuda sayıları

500 'den fazla Süt Üretici Birlikleri ile sayıları 60 'dan fazla olan

Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliklerinin sayın yönetici ve başkanlarını

tüketicileri korumak ve üretici haklarını savunmak adına gereken tepkilerini

almaya davet ediyorum." dedi.

 

Gelişmiş bütün ülkelerde sütün stratejik ürünler sınıfına sokulduğunu ve bu

stratejik ürünler sınıfı içerisinde son derece sıkı bir şekilde devletler

tarafından denetlemelere tabi tutulduğunu hatırlatan Karaman, "Bu da

gösteriyor ki hem üretimi çok zor olan hem taşıması çok zor olan ve hem de

tüketimde çok hassas davranılması gereken sütün başıboş bırakılmaması

gerekmektedir. Biz üreticilerin, ülkemiz insanlarına en ucuz, en sağlıklı

sütü içirmek, en ucuz, en kaliteli ve en sağlıklı eti yedirmekten öteye

geçmeyen hedefimiz doğrultusunda; hayvansal kaynaklı proteini en çok tüketen

toplumların gelişmiş ülkelerin insanları olduğu gerçeğini bir kez daha

kamuoyuna duyurmak vazifemizdir" şeklinde sözlerini tamamladı.*

Bu haber 4340 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Halk Sağlığı

Tavuk Yumurtasının Sahtesini Üretiyorlar

Tavuk Yumurtasının Sahtesini Üretiyorlar Tavuk Yumurtasının Sahtesini Üretiyorlar

ABD 'de Listeria salgını

ABD 'de Listeria salgını Amerikan Hastalık Kontrol ve Koruma Merkezi (CDC) ABD'de 20 eyalette görülen, 100 kişinin etkilendiği ve 18'inin ha...


Gelişmiş Arama
  •  
  •  
  •  
  • Bug?n haber eklenmedi.
  • Son 7 g?n haber eklenmedi.
  • Bu ay haber eklenmedi.

              

ANKET

Parakende et fiyatlarının düşmesi için ne yapılmalı ?







Tüm Anketler

Reklam   -   İletişim   -   Kurumsal   -   Gizlilik İlkeleri
Tüm Hakları Saklıdır 2009-2010 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz
Yazılım : Mydesign Destekleyen : Giresun Haberci
RSS facebook twitter stumble