Kurban basın açıklamamız

Kurban basın açıklamamız

Tarih 28 Eyl?l 2014, 18:50 Editör Özgür PAZARLI

Kurban dini, sosyal, ekonomik ve halk sağlığı boyutları olan bir ibadettir.

-BASIN AÇIKLAMASI -

         Kurban dini, sosyal, ekonomik ve halk sağlığı boyutları olan bir ibadettir. Her yıl yaklaşık 500-600 bin büyükbaş ile 1.5-2 milyon küçükbaş hayvan kesilmektedir. Bu kadar büyük sayıda hayvanın bu kadar kısa sürede nakledilmesi ve kesilmesi, gerekli tedbirler alınmadığı ve gerekli alt yapı oluşturulmadığı takdirde, insan sağlığı, hayvan sağlığı ve çevre ile ilgili sorunları da beraberinde getirmektedir. Kurbanlık hayvanların, sokaklarda dolaştırılması, meydanlarda bekletilmesi, satın alınan hayvanların evlerin bahçelerinde, balkonlarda tutulmaları ve uygun olmayan yerlerde kesilmeleri tehlikenin boyutunu daha da arttırmaktadır. Hayvanların atık ve artıklarının uygun biçimde ortadan kaldırılmaması çevre kirliliğine ve bulaşıcı hastalıkların yayılmasına zemin hazırlayabilir. Zoonozlar, hayvanlardan insanlara bulaşan ve halk sağlığı yönünden büyük önem taşıyan bakteri, virüs, parazit ve mantarların yol açtığı hastalıklardır. Tüberküloz (verem), bruselloz (Malta humması), şarbon, toksoplazmoz, tenyazis (şerit), kist hidatid Kurban Bayramı ile ilişkili olabilecek zoonoz hastalıklardır. Hasta hayvanlardan elde edilen besinlerle veya doğrudan temasla bulaşabilen bu hastalıkların görülme sıklığı kurban bayramlarında yaklaşık %30 oranında artar.

 

Veteriner Hekimler olarak,

 -Halkımızın kurban ibadetini kolay ve rahat yapabilmesinin temin edilmesi

-Üreticilerimizin hayvanlarının satışlarını uygun şartlarda yapabilmeleri

-İnsan sağlığının ve hayvan sağlığının en üst düzeyde korunması

-Hayvanların, hayvan refahı ve hijyen kurallarına uygun olarak kesilmesi

-Çevre kirliliğinin önlenmesi

-AB sürecinde, Kurban Bayramı ile ilgili olumsuzlukların giderilmesi

-Kurban ibadetinin kamuoyunda hayvan katliamı gibi gösterilmesinin önlenmesi ve

-Kurban Bayramının kurban ruhuna uygun bir şekilde kutlanması temel amacımızdır.

 

Kurbanlık hayvanların veteriner sağlık raporu , büyükbaş ve küçükbaş hayvanların kulak küpesinin olmasına dikkat edilmelidir. Kulak küpesi olmayan hayvanlar kaçak, çalıntı ve aşıları yapılmadığı için hastalıklı olabilir. Veteriner sağlık raporu olmayan ve küpesiz hayvanlar satın alınmamalıdır. Kurbanlık hayvan satın alacak vatandaşların hayvan sahiplerinden hayvan hakkında aşılama ve nakil bilgilerinin yer aldığı resmi kurumlar tarafından onaylanmış hayvan pasaportu adındaki belgeyi istemesi gerekir.

Kurbanlık Hayvan Alımlarında Dikkat  Edilecek Hususlar:

1-Veteriner sağlık raporu ve kulak küpesi olmayan

2-Sığır ve mandalarda küpesi ve pasaportu bulunmayan,

3-Çok zayıf olan

4-Gebe olan

5-Yeni doğum yapmış olan

6-Yüksek ateşi olan

7-Çok genç ve etleri olgunlaşmamış olan

8-Tüyleri karışık ve mat olan

9-Bakışları ve dış görünümü cansız olan

10-Pis kokulu ishali ve burun akıntısı olan

11-Çevreye karşı aşırı tepkili veya çok duyarsız olan  hayvanların alınmaması gerekmektedir. 

Kurban Bayramı'nda dişi damızlık hayvanlar kesilmemeli eğer dişi hayvan alınacaksa , gebe hayvanların kesilmesini önlemek için dişi kurbanlık hayvanların mutlaka gebelik muayenesi yaptırılmalıdır. Her yıl mezbahalarda ve kurban bayramında kesilen dişi hayvanların büyük bölümü gebe çıkmaktadır. Besiciler tarafından yaylalardan veya hayvan pazarlarından satın alınan hayvanlar gebe olup olmadıklarına dikkat edilmeden satışa sunularak kestirilmektedir. Bu durum damızlık hayvan sıkıntısı çeken ve her geçen gün hayvan sayısı azalan ülkemiz için milli bir servetin kaybıdır.

Bu yıl Kurban Bayramı yaylalarda ve merada beslenen hayvanların gebelik dönemine denk geldiği için gebelik muayenesi yaptırmadan kesilen dişi hayvanlar hem ülke ekonomisine zarar verecek  hem de dini açıdan sakıncalı olacaktır. En azından hayvan sayısındaki sıkıntı ortadan kalkana kadar kurban için erkek hayvanların kesilmesini önermek hayvan varlığını korumak için bizim başlıca görevimizdir.

               Kurban kesimleri öncelikle ruhsatlı mezbaha ve kombinalarda veya Kurban Hizmetleri Komisyonları tarafından belirlenen geçici kesim yerlerinde Veteriner Hekim  kontrolünde yapılmalıdır. Kesim sırasında iç organlarda hastalık belirtisi olabilecek herhangi bir değişiklik görülürse mutlaka veteriner hekime danışılmalıdır . Kesimi takiben ortaya çıkan kan, mide ve barsak içeriği ile hastalıklı et ve sakatatın köpek vb. hayvanların erişebileceği yerlerde bırakılması, akarsulara atılması ya da karıştırılması hem çevre açısından hem de bulaşıcı hastalıkların yayılması açısından tehlikelidir. Hayvanların iç organları ve atıklarının başıboş hayvanlar tarafından tüketilmesi engellenmelidir . Bu atıklardaki olası hastalıkların insanlara ve diğer hayvanlara bulaşma riski söz konusudur. Bu nedenle kesim sonrası oluşan atık ve artıklar belediyelerce veya şahıslarca açılmış derin çukurlara gömülüp üzeri sönmemiş kireçle örtülerek kapatılmalı ya da özel imha fırınlarında yakılmalıdır.,

                 Kesim işleminden sonra kan iyice akıtılmalıdır. Kanı yeterince akıtılmamış hayvanların etleri daha kanlı bir görünümde olur. Bu tür et, kanın mikroorganizmalar için iyi bir üreme ortamı olması nedeniyle çabuk bozulur.

                Hayvan pazarları, kesim yerleri ve atık imha alanları ilgili kuruluşlarca düzenli olarak dezenfekte edilmelidir.

 

Giresun Veteriner Hekimleri Odası Başkanlığı

 

Bu haber 846 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Basında Odamız

24 Kasım Öğretmenler Günü

24 Kasım Öğretmenler Günü Bir topluluk, ulus olabilmek için mutlaka eğiticilere,öğretmenlere muhtaçtır.Onlardır ki, toplumu gerçek bir ulus h...

10 Kasım Mesajı

10 Kasım Mesajı Cumhuriyetimizin kurucusu, yurdumuzun kurtarıcısı, büyük devlet adamı, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü sonsuzluğa ...


Gelişmiş Arama
  •  
  •  
  •  
  • Bug?n haber eklenmedi.
  • Son 7 g?n haber eklenmedi.
  • Bu ay haber eklenmedi.

              

ANKET

Parakende et fiyatlarının düşmesi için ne yapılmalı ?







Tüm Anketler

Reklam   -   İletişim   -   Kurumsal   -   Gizlilik İlkeleri
Tüm Hakları Saklıdır 2009-2010 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz
Yazılım : Mydesign Destekleyen : Giresun Haberci
RSS facebook twitter stumble