![]() Giresunda Şarbon vakası
Yağlıdere İlçesi Ortaköy köyünde kontrolsüz hayvan kesimi sonrası ciltlerinde şişlik oluşan 4 kişinin şarbon şüphesi ile hastaneye yatırıldı. BASIN AÇIKLAMASI Yağlıdere İlçesi Ortaköy köyünde kontrolsüz hayvan kesimi sonrası ciltlerinde şişlik oluşan 4 kişinin şarbon şüphesi ile Yağlıdere Devlet Hastanesi ile ildeki bazı sağlık kuruluşlarına başvurduğu bilgisi tarafımıza ulaşınca 2006 yılından bu yana her yıl birkaç kez tekrarladığımız açıklamalarımızın ne kadar doğru ve önemli olduğunu bir kez daha görmüş olduk. Ticari ve siyasi kaygıdan uzak , gıda güvenliği ve halk sağlığının korunması için yapmış olduğumuz açıklamalar zaman zaman bazı kurumları rahatsız etse de sağlık kurallarına uymazsak bulaşıcı hastalık riskine maruz kalmamız kaçınılmaz olacaktır. Şarbon veya Anthrax genelde ot yiyen hayvanlarda görülen, bu hayvanlarla temas ya da bunları besin olarak tüketmekle insana bulaşan, bakterilerin yol açtığı bir hastalıktır. Hastalık en fazla sığır, koyun, keçi, manda, deve ve geyiklerde daha az olarakta domuz , at ve etçillerde görülür. İnsandan insana bulaşması söz konusu değildir. İnsanlarda akciğer, deri ve sindirim sistemi şarbonu olmak üzere 3 tip şarbon hastalığı vardır. Hayvanlarda görülen belirtilerle insanlarda görülen belirtiler benzerdir. Şarbonlu hayvanlarla doğrudan temas ya da dolaylı olarak temas etmekle bulaşabilir. Bu hayvanların etinin yenilmesi, hayvanın kesilmesi sırasında temas edilmesiyle, doğrudan temas sonucu şarbon bulaşabilir. Şarbon nedeniyle öldüğü düşünülen hayvanlar kesilmeden meralardan ve akarsulardan uzak yerlere iki metre kadar derine gömülmeli ve üzerine sönmemiş kireç dökülmelidir. Mera bulaşmasını önlemek için şüpheli ve tehlikeli meralar duyarlı hayvanlara kapatılır. Ot ve samandan şüpheleniyorsa bunlar imha edilir. Sağlam hayvanlara aşı uygulanır. Ahırdaki malzemeler dezenfekte edilir. Aşı yapıldıktan 10-14 gün içersinde bağışıklık gelişir. 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri , Bitki Sağlığı ,Gıda ve Yem Kanun gereğince "Ticari amaçlı hayvan kesimlerinin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından onaylı mezbahalarda yapılması kesim öncesi ve kesim sonrası resmi / yetkilendirilmiş veteriner hekim muayenesinden geçirilerek , damgalanması mecburidir. Muayeneden geçen etlerden hastalıksız olanlar özel bir damga ile mühürlenir.Bu damga üzerinde hayvanın hangi mezbahada kesildiği ve etin hangi cins (sığır,manda,koyun,keçi gibi) hayvana ait olduğu gibi bilgilerde bulunmaktadır. Kasaplık hayvanların sağlık kontrolünden geçirilerek damgalanması ; hayvanlardan insanlara geçen ve sayıları 150'den fazla olan Zoonoz hastalıkların (Örneğin : Kuduz, Şarbon, Tüberküloz, Bruselloz, BSE,Kırım Kongo Kanamalı Ateşi ve paraziter hastalıklar gibi ) önlenmesi, dolayısıyla halk sağlığının korunması açısından hayati öneme sahiptir. Bu hastalıkların Veteriner Hekim kontrolü olmayan kaçak kesimler nedeniyle tüketiciye bulaşma riskinin yüksek olduğu yaşadığımız örnekler ve bilimsel otoriteler tarafından doğrulanmaktadır. Nitekim 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri , Bitki Sağlığı ,Gıda ve Yem Kanunun ilgili maddeleri gereğince, mezbahada kesilmemiş ve sağlık kontrolünden geçirilmemiş etler kaçak kesim olarak tanımlanmış ve insan gıdası olarak tüketilmesi kesinlikle yasaklanmıştır. Halkımızın da konuya duyarlı olması, mezbahada kesilen Veteriner Hekim tarafından kontrol edildiğini gösteren damgalı etleri tüketmeye dikkat etmelerini, damgası olmayan ve hangi cins hayvana ait olduğu bilinmeyen etleri kesinlikle satın almamalarını tavsiye ederiz. Güvenli gıdanın temini ve halk sağlığının korunması için yapılacak denetimlere Giresun Veteriner Hekimleri Odası olarak her türlü desteği vermeye hazırız. Kamuoyuna saygıyla duyurulur. 03.06.2015
Bu haber 1274 defa okunmuştur.
|
|