Şap hastalığı

Şap hastalığı

Tarih 26 Aral?k 2015, 10:48 Editör Özgür PAZARLI

Halk arasında -tabak- olarakta bilinen şap hastalığı bütün çift tırnaklı hayvanlarda rastlanan çok bulaşıcı viral bir hastalıktır

ŞAP HASTALIĞI BASIN AÇIKLAMASI

 

         Halk arasında -tabak- olarakta bilinen şap hastalığı bütün çift tırnaklı hayvanlarda rastlanan çok bulaşıcı viral bir hastalıktır. Şap hastalığı virusu enfekte hayvanlar ile hastalığa hassas hayvanlar arasında direkt temasla, et, süt vb. ile, hava yolu ile, araçlarla bulaşır. Kontrol tedbirlerinin amacı bu anlamda bulaşmanın önlenmesidir.

 Ağızda, tırnakta ve memelerde yaralar oluşturan bu hastalık; süt veriminde %15, et veriminde %10 verim kayıplarına neden olur. Özellikle buzağı ve kuzular hastalığa karşı son derece hassas olup %80 lere varan oranlarda ölümlere yol açabilir. Hastalıktan korunmanın yolu, hayvanların altı ay aralıkla yılda iki kez (ilkbahar, sonbahar) aşılanmasıdır. Ayrıca hayvancılık işletmelerinde, temizlik ve dezenfeksiyon gibi önlemler ile dışarıdan yeni satın alınan hayvanlara şap aşısı yapılıp yapılmadığına dikkat edilmelidir.

Her yılı Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından Hayvan Hastalıkları ile Mücadele Programı kapsamında; İlkbahar  ve Sonbahar Dönemi  Şap  Aşılama  Kampanyası düzenlenmektedir. Kampanya da 2 aylıktan büyük tüm büyükbaş hayvanların aşılanması hedeflenmektedir. Hayvancılık yapan üreticilerimizin aşılama kampanyası döneminde duyarlı davranarak hayvanlarını mutlaka aşılatması gerekmektedir.

Türkiye’de şap hastalığı mihraklarında yapılan incelemelerde, hastalığın en yaygın bulaşma yolunun direkt bulaşma olduğu bildirilmiştir. Bu bulaşma şeklinde genellikle hayvan hareketleri ve hayvan pazarlarının önemli rolü olduğu düşünülmektedir. Hayvan pazarların kapatılması ve kontrolsüz hayvan hareketlerinin önlenmesi şap hastalığından korunmada en etkili yoldur. Bu nedenle Türkiye’nin her bölgesinde hayvan pazarları şap hastalığı nedeniyle belli sürelerle kapatılıyor.  

Şap hastalığıyla mücadele için Avrupa Birliği destekli, büyük bütçeli projeler yürütülmesine rağmen neden istenen başarının elde edilemediği ve ülke genelinde şap hastalığı salgınları nedeniyle hayvan pazarlarının kapatıldığı iyi değerlendirilmeli  , bulaşıcı hayvan hastalıklarının ülkeye verdiği maddi ve manevi kaybın telafisi için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı  teşkilat yapısı ve hastalıklarla mücadele stratejisi gözden geçirilerek yeni bir yapılanmaya gidilmeli , tespit edilen eksiklikler giderilmelidir.

Şap hastalığının mücadelesinde alınacak önlemler iki yönden ele alınabilir.

 

              a)   Hastalık çıkmadan önce alınacak genel tedbirler:

1.     Duyarlı hayvanlara şap aşısının periyodik olarak uygulanması,

2.     Yeni alınan hayvanlara şap aşısı yapılıp yapılmadığına dikkat edilmesi,

3.     Yeni alınan hayvanlara diğer hayvanlardan ayrı bir yerde karantina uygulanması (20 gün),

4.     Pazarda satılacak veya başka bir yere nakil edilecek hayvanlara en az 15-20 gün önceden şap aşısının yapılması,

5.     Ahır girişlerinde gerekli olan paspas veya giriş havuzlarında devamlı olarak sodyum karbonat, bakır sülfat, sitrik asit vb. dezenfektan maddelerin bulundurulması,

6.     Ahırlara hayvan bakıcılarından başkalarının sokulmaması,

7.     Hayvan bakıcılarının özel elbise ve ayakkabı ile ahıra girmelerinin sağlanması, bakıcıların diğer ahırlardan uzak tutulması.

8.     Sağımdan önce ellerin ve sağımda kullanılacak malzemelerin temizliğine dikkat edilmesi,

9.     Şüpheli vakalarda veteriner hekim’den bilgi alınması.

              b)    Hastalık çıktıktan sonra alınacak önlemler:

1.     Hastalıktan şüpheli hayvanların derhal ayrı bir yere alınması,

2.     Ahırlara giriş çıkışların yasaklanması, İl/ilçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine haber verilmesi,

3.     Ahıra veya çiftliğe izinsiz kimsenin sokulmaması,

4.     Araçların çiftliğe giriş/çıkışlarının mümkünse engellenmesi, mümkün olmaması durumunda hareketlerde hijyen kurallarına harfiyen uyulması,

5.     Yem, saman, altlık gibi malzemelerin giriş çıkışına izin verilmemesi,

6.     Hasta hayvandan bulaşan yataklık ve otların yakılması,

7.     Hasta hayvanlara ait sütlerin süt satıcılarına verilmemesi,

8.     Satıcıların çiftliğe sokulmaması,

9.     Hastalık sönüşüne kadar hayvan alım ve satımının yapılmaması,

10.                       Ahırlar birden fazla ise, her biri için ayrı bakıcıların bulundurulması, şayet mümkün değil ise bakıcılarının çizme ve elbiselerinin her ahırda değiştirilmesi,

11.                       Çevre ahır ve çiftliklerin ziyaret edilmemesi, yabancıların hayvanlarını görmeleri için çağırılmaması,

12.                       Hasta ve hastalıktan şüpheli hayvanlarla temas edenlerin, bu hayvanlara ait eşya, malzeme ve naklinde kullanılan vasıtaların dezenfeksiyonunun sağlanması,

 

 

Giresun Veteriner Hekimleri Odası Başkanlığı

Bu haber 728 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Basında Odamız

24 Kasım Öğretmenler Günü

24 Kasım Öğretmenler Günü Bir topluluk, ulus olabilmek için mutlaka eğiticilere,öğretmenlere muhtaçtır.Onlardır ki, toplumu gerçek bir ulus h...

10 Kasım Mesajı

10 Kasım Mesajı Cumhuriyetimizin kurucusu, yurdumuzun kurtarıcısı, büyük devlet adamı, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü sonsuzluğa ...


Gelişmiş Arama
  •  
  •  
  •  
  • Bug?n haber eklenmedi.
  • Son 7 g?n haber eklenmedi.
  • Bu ay haber eklenmedi.

              

ANKET

Parakende et fiyatlarının düşmesi için ne yapılmalı ?







Tüm Anketler

Reklam   -   İletişim   -   Kurumsal   -   Gizlilik İlkeleri
Tüm Hakları Saklıdır 2009-2010 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz
Yazılım : Mydesign Destekleyen : Giresun Haberci
RSS facebook twitter stumble