Seceresi belirsiz et satılamayacak

Seceresi belirsiz et satılamayacak

Tarih 27 Temmuz 2008, 12:01 Editör

Sığır etinin tescil ve etiketlenmesine ilişkin AB Tüzüğü'ne göre, her hayvanın bir küpe, satışa sunulan her etin bir secere etiketi taşıması gerekiyor.

Küpesi ve etiketi olmayan hayvan ve ürünün Topluluk içinde dolaşımına ve satışına izin verilmiyor. Etikette, hayvanın hangi ülkede doğduğu ve yetiştirildiğinden, hangi mezbahada kesildiğine, hangi tesiste parçalandığına kadar bir dizi bilginin yer alması gerekiyor."
KÜNYE:
Düzenleme: 1760/2000/EC sayılı, sığır cinsi hayvanların tanımlanması, tescili, sığır eti ve sığır eti ürünlerinin etiketlenmesi ile ilgili bir sistem getiren Avrupa Parlamentosu ve Konsey Tüzüğü
Yürürlüğe girme tarihi: 14 Ağustos 2000
Etkilenen kesimler: Sığır çiftlikleri, dağıtım merkezleri, mezbahalar, et parçalama tesisleri, kıyma hazırlama tesisleri, kasaplar dahil olmak üzere perakende satış mağazaları (marketler, süper marketler, vb.)

AB, 1996 yılında patlak veren ve kamuoyunun gıda güvenliği konusunda Birliğe olan güvenini önemli ölçüde sarsan "deli dana krizi"nden beri, sığır etlerinin üretim ve pazarlama koşulları konusunda oldukça hassas. Yaşanan krizin ardından, mevcut uygulamaları şeffaflaştırmak, etkinleştirmek ve vatandaşların güvenini geri kazanmak amacıyla birtakım mevzuat değişikliklerine giden AB'nin bu doğrultuda kabul ettiği düzenlemelerden biri de, 1760/2000/EC sayılı Avrupa Parlamentosu ve Konsey Tüzüğü. Bugün, AB'nin "tarladan sofraya gıda güvenliği" anlayışının hayata geçirilmesine katkıda bulunan iki temel uygulama, bu Tüzük tarafından düzenleniyor. Bu uygulamalar; sığır cinsi hayvanlara yönelik tanımlama ve tescil sistemi ile sığır eti ve ürünlerinin etiketlenmesi için öngörülen önlemleri kapsıyor.

HER SIĞIRA BİR KÜPE
Tüzük uyarınca, her üye devletin, sığır cinsi hayvanlar için bir tanımlama ve tescil sistemi oluşturması gerekiyor. Bu sistem çerçevesinde alınması gereken önlemlerin başında, hayvanların tanımlanabilmesi için kulak küpeleri kullanılması geliyor. Topluluk içindeki hayvanlar için doğumu izleyen 20 gün, üçüncü ülkelerden ithal edilen hayvanlar için ise veteriner kontrolünü izleyen 20 gün içinde takılması gereken bu küpelerin, yetkili otoritelerin izni olmadan sökülmesi veya değiştirilmesine hiçbir surette izin verilmiyor. Üye devletler arasında ticareti yapılan hayvanlar ise orijinal küpelerini muhafaza ediyorlar. Bunun dışında; geliştirilen tanımlama ve tescil sistemlerinde; her işletme için kayıt tutma zorunluğu, bilgisayar destekli veri tabanları ve hayvan pasaportları kullanımı gibi uygulamalara da yer vermek gerekiyor.

ETİKET ETİN SECERESİNİ ÇIKARIYOR
Düzenleme, sığır etlerinin pazarlama sürecinin her aşamasında etiketlenmesini öngörüyor. Etin herhangi bir ambalaja sarılmadığı durumlarda ise, gerekli bilgilerin satış noktasındaki tüketicilere yazılı ve okunur bir şekilde verilmesi gerekiyor. Etiketleme işleminin, etin hangi hayvandan veya hangi hayvan grubundan tedarik edildiğini gösterecek şekilde yapılması gerekiyor. Bunun için, tanımlama amacıyla hayvanlara verilen numaralar, etiketlerde referans kodu olarak yer alıyor. Ancak, etiket aracılığıyla tüketiciye iletilmesi gereken bilgi bununla sınırlı değil. Hayvanın hangi ülkede ve hangi mezbahada kesildiğinin, hatta bundan sonraki kesim ve parçalama işlemlerinin hangi ülke ve hangi tesiste yapıldığının da etikette belirtilmesi gerekiyor. Bu nedenle etiketlerde, ülke isimleri ile birlikte kesimhane ve et parçalama tesislerinin onay numaralarına da yer veriliyor. Ayrıca, etin temin edildiği hayvanın hangi ülkede doğduğunu ve yetiştirildiğini de etiketlerde belirtmek gerekiyor. Etin AB dışından ithal edildiği ve hayvanın doğum yerinin bilinemediği durumlarda ise, menşe olarak "AT dışı" ifadesi kullanılıyor, ancak kesimhanenin bulunduğu ülke mutlaka belirtiliyor.
Düzenleme bazı istisnalar da içeriyor. Örneğin, kesimhanenin onay numarasını etikette belirtme zorunluluğu kıyma için söz konusu değil. Bununla birlikte, etin hangi hayvandan temin edildiğini gösteren referans numarası ve kesimhanenin bulunduğu ülkenin, kıyma için kullanılan etiketlerde de belirtilmesi gerekiyor...

Bu haber 3459 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Halk Sağlığı

Tavuk Yumurtasının Sahtesini Üretiyorlar

Tavuk Yumurtasının Sahtesini Üretiyorlar Tavuk Yumurtasının Sahtesini Üretiyorlar

ABD 'de Listeria salgını

ABD 'de Listeria salgını Amerikan Hastalık Kontrol ve Koruma Merkezi (CDC) ABD'de 20 eyalette görülen, 100 kişinin etkilendiği ve 18'inin ha...


Gelişmiş Arama
  •  
  •  
  •  
  • Bug?n haber eklenmedi.
  • Son 7 g?n haber eklenmedi.
  • Bu ay haber eklenmedi.

              

ANKET

Parakende et fiyatlarının düşmesi için ne yapılmalı ?







Tüm Anketler

Reklam   -   İletişim   -   Kurumsal   -   Gizlilik İlkeleri
Tüm Hakları Saklıdır 2009-2010 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz
Yazılım : Mydesign Destekleyen : Giresun Haberci
RSS facebook twitter stumble